zondag 23 oktober 2011

Wijk bij Duurstede

16e-eeuwse huizen aan de Dijkstraat
Je ziet het meteen als je aan komt fietsen: Wijk bij Duurstede is een plaats met geschiedenis. Achter de stadsmuur langs de kade staan zestiende-eeuwse huisjes met luiken, daartussen kronkelstraatjes. De huisjes stammen uit de tijd dat hier de Utrechtse bisschop resideerde en de stad tot een cultureel centrum maakte.

Maar de echte roem van de plaats is nog veel ouder. In de achtste eeuw heette Wijk bij Duurstede nog Dorestad en was het een belangrijke internationale handelsstad.




De 15de-eeuwse Bourgondische toren van het kasteel.
De vervallen 13de-eeuse donjon staat links, buiten de foto.
 We lopen de stad in, die ligt te schitteren onder de oktoberzon. Achter groengele takken zien we de half vervallen torens van een kasteel. Dit is dus waar bisschop Filips van BourgondiĆ« schilderijen van Jheronimus Bosch ophing en over de oudheid sprak met Erasmus.



Om in Wijk bij Duurstede te komen, namen we de ov-fiets vanaf Culemborg. Onderweg werden we door een veerboot over de Lek gezet.

Veerboot over de Lek.

We lopen de stad uit, richting Overlangbroek. Onderweg staan her en der bordjes met gedichten van Gerrit Achterberg. De dichter werd geboren in een koetsiershuis achter kasteel Sandenburg, tussen Langbroek en Overlangbroek in. Hij ging in Wijk bij Duurstede naar school. De route die we volgen heet het Gerrit Achterbergpad.

1 opmerking:

  1. Je hebt het juist gezien, Wijk barst van de historie en is heel vaak sfeervol.
    Voor spannende sagen en veel dramatische geschiedenis, zie mijn net hergepubliceerde verhaal:http://zilvervis.net/2011/12/07/wijkse-historie-en-spokerijen/

    BeantwoordenVerwijderen